DE WEG NAAR MASTER CERTIFIED COACH

credibiliteit in coaching - MCC

Je voorbereiden op je traject naar het ICF-certificaat van Master Certified Coach is een leerrijke en zinvolle route. MCC-mentoring richt zich tot coaches die de ‘1500 uren coachen’ benaderen en zich willen klaarstomen voor het volgende niveau van coaching. ‘Master in Coaching’ gaat nog een stap verder dan Professional Coaching. Je richt je op thema’s waarbij de evidenties niet meer evident zijn. Je omarmt de zijnsfacetten van je klant en zet daarbij een ‘presence’ in waardoor alles wat voor de klant belangrijk is zich kan tonen - zonder schaamte of ingehoudenheid. Deze begeleidingsroute waaronder ook reflectieve groepssupervisies en individuele mentorsessies worden door de International Coach Federation erkend als Mentor Coaching.

Voor wie?

 • Voor wie executive coaching ter harte neemt
 • Voor rasechte coaches die zichzelf meer als tool willen inzetten
 • Voor wie meer relaxed wil werken vanuit ‘feeling comfortable not knowing’
 • Voor wie het ICF MCC-certificaat wil behalen
 • Voor wie kwaliteit voor klanten voorop wil zetten

Je engageert je voor 6 halve dagen begeleiding per jaar – zowel in groep als inidividueel.

Je werkt ernaar toe om twee kwaliteitsvolle tapes te maken die je kan insturen bij de International Coach Federation voor de goedkeuring van je MCC-certificaat.

Met een mini-groepje (van 4 tot 8 personen) start je een gezamenlijke ontdekkingstocht met zelfobservatie en reflectie zodat je steeds dichter bij deze Master Coach Attitude komt. Een deel van je traject kan je individueel aangaan of je kan je leergroep inzetten in je verdere ontwikkeling en zoektocht.

De begeleiding tijdens dit traject bestaat uit diverse ingrediënten.

 • Tijdens de opstart wordt duidelijker wat ICF verwacht op vlak van de MCC-competenties en waarin deze verschillen van PCC-markers.
 • Hoe ga je dit traject aan? Met focus op je certificaat of met focus op je leerproces?
 • Wat is de ‘state of mind’ van de MCC-coach? Hoe blijf je in de observatie van jezelf en de ander terwijl je toch verbonden bent?

Je brengt een opname mee van een coaching waarvan je vermoed dat ICF deze nog niet ‘Masterful’ genoeg vindt. We bespreken gezamenlijk wat er dan anders zou gekund hebben en wat daarvoor nodig is. Jij besluit welke de focuspunten zijn voor je leerproces. Je leert evenveel uit de beluistering van de tapes of video’s van anderen.

Op basis van de thema’s die zich presenteerden tijdens dag 2, zal thematisch verder gewerkt worden. Voorbeelden van thema’s zijn:

 • Hoe kan ik meer aanwezig zijn, met al mijn voelsprieten in een evenwaardige relatie gaan en mezelf als instrument inzetten?
 • Hoe kan ik mijn capaciteit ontwikkelen die leidt tot een diepere vertrouwensbasis en intimiteit, waardoor alles wat verborgen is zich op natuurlijke wijze kan tonen?
 • Hoe kan ik mijn vragen zo finetunen en afstemmen op wat er zich toont in het moment zodat de essentie sneller bovenkomt?
 • Hoe kan ik steeds meer luisteren naar dat wat verborgen blijft of weggelaten wordt en hiervoor ook een uitnodigende attitude ontwikkelen?
 • Hoe kan ik mijn persoonlijke poortwachters ontdekken die me afremmen om deze diepere lagen in Masterful Coaching open te zetten?
 • Welke vorm van pseudo-zelfbescherming houdt mij nog tegen om contact te maken met mijn verschillende zelfbeelden en zijnswijzen? Iedereen van ons heeft onbewuste angsten - zelfsabotages die ons afremmen om ons volle potentieel in te zetten.


Werkvorm

Tijdens deze halve dagen wordt gewerkt op basis van opgenomen tapes of video’s die je opneemt bij klanten (met hun goedkeuring). Je schrijft de video uit in transcript zodat we kunnen inzoomen op elementen die jij belangrijk vindt. Deze reflecties worden afgewisseld met korte demo’s en gezamenlijke focusoefeningen. Tijdens het beluisteren van de tapes in groep of tijdens de individuele besprekingen voelen we gezamenlijk in wat er met onze energie als luisteraar gebeurt. We ontdekken welke energieën er helpend zijn om te komen tot een hogere bewustwording bij de klant en hoe ieder omgaat met de waarneming van deze energiestromingen.

 • Om het MCC-certificaat te bekomen, vraagt ICF dat je naast het bewijzen van je 2500 uren coach-praktijk ook twee tapes instuurt waarvan jij oordeelt dat ze het niveau van MCC weerspiegelen.
 • Uiteraard wil je de kans vergroten dat ICF je tape goedkeurt. En het is beslist een zoektocht om te ontdekken wat ICF juist bedoelt met de MCC-competenties. Wellicht heb je graag ondersteuning van iemand die deze weg zeer bewust heeft afgelegd?


Werkvorm

In de loop van je traject maak je drie tot vier tapes van coachinggesprekken tussen 30 en 50 minuten die je uitschrijft (of laat uitschrijven) in een transcript met aanduiding van je competenties. De tape mag in je eigen taal zijn – het transcript voor ICF in Engels of Frans.

We kunnen deze tapes deels beluisteren tijdens de groepsmomenten of enkel individueel bespreken.

Daarbuiten kan je de tapes volledig laten beluisteren en beoordelen door een ervaren MCC-coach /assessor en hierop schriftelijke feedback vragen in functie van de MCC-competenties en de MCC-attitude.

We raden je aan om zoveel mogelijk gesprekken (met goedkeuring van je klanten) op te nemen en hierin een selectie te maken.

 • “Dit is de wijze waarop ik het meeste leer”
 • “Zeer waardevol! “ – “Zeer praktijkgericht!”
 • “De weg ernaartoe is minstens even waardevol als het certificaat zelf”
 • “Gerichte feedback en een open sfeer!”
 • “Prima voorbereiding op het examen!”
 • “Goed idee om te blijven leren nadat je een cursus gevolgd hebt!”

Groeps-mentorcoaching zal doorgaan een halve dag in januari en een halve dag in juni.

Tussendoor zullen er individuele sessies worden gepland. We mikken erop dat je tapes klaar zijn tegen ten laatste 2020.

Meer informatie?

Stuur ons een mailtje
 1. Prijs Opleiding credibiliteit in coaching - MCC | 1.5d : €  5200 (+ 21% BTW)
 2. Exclusief catering + locatie € 0 (+ 0% BTW) & exclusief BTW

Downloads

Vraag informatie aan

Deel deze pagina: