Home » Succesverhalen » Bpost: Loopbaancoaching voor statutairen en niet-statutairen

Bpost: Loopbaancoaching voor statutairen en niet-statutairen

De vraag: medewerkers helpen de juiste keuzes te maken door mensen bij de reorganisatie te begeleiden bij het solliciteren naar een andere job binnen of buiten bpost.

Het resultaat?

Project in één oogopslag:

  • De vraag: medewerkers helpen de juiste keuzes te maken door mensen bij de reorganisatie te begeleiden bij het solliciteren naar een andere job binnen of buiten bpost.
  • De weg: proactief loopbaanbegeleidingstraject, inclusief informatiesessies, workshops en individuele coachings.
  • Het resultaat: tevreden werknemers die zichzelf beter leerden kennen en een job vonden die bij hen past.

Het verhaal:

Uit een lean management-oefening kwam de noodzaak tot herstructurering naar voor. bpost koos bewust niet voor ontslag op basis van aantallen of anciënniteit, maar wilde zijn medewerkers de kans geven om te solliciteren voor een andere job. En niet enkel een andere job binnen bpost, medewerkers werden ook begeleid indien bleek dat hun talenten en hun passie beter tot hun recht zouden komen in een job buiten bpost. Job Mobility Center, een onderdeel van de HR-afdeling binnen bpost, stippelde een proactief loopbaanoriëntatietraject uit waarbij een 800-tal mensen door een 60-tal coaches, waaronder 33 van onze coaches, werden voorbereid op een sollicitatie binnen of buiten bpost.

Het traject werd ingezet met een informatiesessie waarin de medewerkers de kans kregen om over hun eigen loopbaan na te denken. Daarna volgden een workshop rond veranderingen, een intakegesprek en een zelfevaluatie. In een intakesessie werd een potentieelinschatting van de betrokken medewerkers gedaan via de STAR-methode. Tijdens deze 2 x 4 uur loopbaancoaching, kregen ze een beter zicht op zichzelf: op hun bewezen competenties, op wie zij zijn, wat hun bezorgdheden zijn en waar hun twijfels liggen. Zij spijkerden hun communicatievaardigheden bij en werden aangemoedigd tot zelfsturing en netwerking. Samen met de loopbaancoach verkenden ze ook de arbeidsmarkt en ontdekten ze welke jobs binnen hun mogelijkheden lagen, welke job het best bij hen zou passen, rekening houdend met hun waarden, competenties, passies, etc. Deze informatie namen ze mee naar een workshop rond motivatie en het, opstellen van cv’s. De medewerkers werden klaargestoomd om het sollicitatiegesprek vanuit hun kracht aan te gaan.

De coachees waren zeer tevreden met dit traject. Eén van onze coaches verwoordde het zo: ‘Uit warme reacties, soms heel expliciet, soms heel subtiel, kon ik opmaken dat er meer zelfvertrouwen en inzicht teweeg werd gebracht, maar vooral dat in de meeste gevallen mensen zelf meer verantwoordelijkheid durfden nemen om hun toekomst in handen te nemen’.

Enkele getuigenissen:

‘De loopbaanbegeleiding heeft me onder meer geholpen om mijn talenten en valkuilen beter te leren begrijpen en te omschrijven en de verbanden te zien.’

‘Ik kreeg een kijk op mijn persoonlijke ik door iemand die totaal los stond van het verhaal. Mijn coach was voor mij een metgezel, die me op een positieve manier en met mijn eigenheid heeft klaargestoomd voor de selectie. Ik ben hierdoor vol vertrouwen naar de selecties kunnen gaan.’

‘Ik heb ervaren dat ook doorgewinterde teamleaders enorm veel baat hebben bij een coachtraject. Het opnieuw identificeren van je sterktes en uitdagingen, en hiermee een succesvolle ondersteuning vinden binnen je team is een oefening die voor iedere leidinggevende nuttig is. De ontspannen coachingstijl en de sterke interventies zorgden keer op keer voor constructieve sessies, waardoor ik met enthousiasme verder kon bouwen aan mijn carrière binnen bpost.’

Deel deze pagina: